Na jednej z wycieczek, uczniowie z klasy 3B  za sprawą animatora z Domu Uphagena przekonali się jak jadali dawni gdańszczanie. Dowiedzieli się min., że kuchnia była jednym   z najważniejszych miejsc w domu, a niektóre dawne produkty dzisiaj uznawane za pospolite i tanie dawniej uważane były za luksusowe. Mieszczanie o wyższym statucie materialnym mogli sobie pozwoli na lepsze wówczas gatunki ryb niż śledzie i dorsze, a na łososie, szczupaki, pstrągi i karpie. Z mięs jadano cielęcinę, baraninę i modną wówczas dziczyznę. Ubożsi gdańszczanie jadali wołowinę. Kucharki w swojej kuchni używały przypraw sprowadzanych  z zamorskich krajów takich jak: pieprzu, rozmarynu, gałki muszkatałowej, szafranu, cynamonu, imbiru czy gorczycy. Ze słodyczy popularne były torty migdałowe, ciasta z owocami i owoce kandyzowane.