Aktywnie świętując Dzień Chłopaka klasy 2A i 2C, wybrały się na wykopki do Dawnej Wozowni. Uczniowie mieli okazję dowiedzieć się o wartościach odżywczych ziemniaka oraz sposobu jego uprawy. Własnoręcznie – najpierw za pomocą tradycyjnych motyk, potem z pomocą maszyny- wykopali cały ogrom ziemniaków, który następnie segregowali w specjalnym do tego przeznaczonym  urządzeniu. Po tak pracowitym dniu dzieciaki zajadały się bulwami w mundurkach oraz pieczoną kiełbasą. W nagrodę za swoją ciężką pracę, mogli zabrać ze sobą do domu zebrane warzywa. Z nieoficjalnych źródeł wiem, że zmieniły się one w domach uczniów w placki ziemniaczane, ziemniaki gotowane (także w zupach), a nawet chrupiące frytki.

 

A. Kaczmarska
A. Kulesza- Tamska
E. Zielińska
K. Trojanowska

Więcej zdjęć na FB